środa, 18 grudnia 2013

aromatyczne pestogetti

Po weekendzie każda z nas przywiozła z domu małe zapasy, tak więc do zrobienia obiadu miałyśmy makaron, kukurydzę i czerwone pesto. Po długiej wymianie smsów ustaliłyśmy w końcu skład naszego pestogetti. Udało mi się w pobliskim warzywniaku dostać jednego z ostatnich brokuła, w lodówce znalazłam kawałek papryki i cebulę. Tak więc mamy misz-masz, jak to zazwyczaj w naszej kuchni.




Składniki:

- mały brokuł
- puszka kukurydzy
- pół papyki
- średnia cebula
- 30 dag makaronu
- czerwone pesto

Przyprawy:

- zioła prowansalskie
- bazylia
- sól i pieprz

Na patelni przesmażamy cebulkę, paprykę i brokuła, dodajemy pesto i kukurydzę. Przyprawiamy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, w razie potrzeby dolewając do sosu odrobinę wody. Makaron gotujemy al'dante z odrobiną oleju.

I oto mamy szybki i smaczny wege obiad, powstały z tego, co akurat znalazło się pod ręką. Jeżeli danie trzeba będzie podgrzać, co często u nas się zdarza, ponieważ każdy wraca do domu o innej porze, pomocą służą dwa plastry sera i mikrofalówka.

1 komentarz:

  1. Na moim blogu http://chybotliwymebel.blogspot.com/ nominowałam Cię do nagrody Liebster Award. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń